23 lokakuuta 2021

Shoppailuriippuvuus + Low-Buy

Olen pohtinut jo vuoden ajan, miksi aina ostan tuotteita joita en tarvitse. Jotenkin koen ehkä hyvänolon tunnetta ostaessani uuden purkin, mikä ehkä kielii jonkinlaisesta addiktiosta. Huomaan, että rahankäyttöni on ehkä holtitonta vaikkei ole missään nimessä yli rajojeni. Käytän kuitenkin kosmetiikkaan paljon enemmän rahaa kuin haluaisin. Ostan uusia kauniita, kutsuvia ja kiinnostavia tuotteita. En osta niitä edes heti-käyttöön, vaan kaapin pohjalle hamstraan ja saatan vasta vuosi tuotteen ostamisesta saada sen käyttöön? Vaikka meikkaus tai kosmetiikasta kiinostuneisuus voi olla harrastus niin mielestäni tässäkin on mun rajat nyt ylittyneet.

Mainokset ja piilomainonta somessa on nykyään katalaa. Olen oikeastaan aika usean brändin tai verkkokaupan seuraamisen lopettanut myös somessa, koska olen se joka niihin tarjouksiin aina 'haksahtaa'. Saatan ostaa tuotteita joita en saa pitkään aikaan käyttöön. Olen yrittänyt ostaa aina vähemmän ja vain tarpeeseen, mutta silti olen saanut hurjan määrän rahaa käytettyä tänävuonna kosmetiikkaan.

Kun aloittaa Low-Buy:n kannattaa

- Valitse, onko tavoitteenasi vähentää wolttaamista, vaatteiden tai kosmetiikan ostamista tai jotain muuta
- Ota ylös nykyisen kulutuksen kustannukset (€) tai arvioi paljonko asiaan on mennyt rahaa
- Päätä omat sääntösi, onko kuukausiraha, kerran viikossa woltitus tai joku muu sopiva raja


Aiemmin yritin kuukausisaldoa kauneudentuotteissa jota pidin 50 eur arvoisena. Voin sanoa että ylittyi noin 10-30 eurolla kuukaudessa tämä summa. Tämäkin on jo 600 euroa vuodessa kosmetiikkaan, joten summalla saisi jo kalliimmankin merkkilaukun. Juuri nyt minulla on mennyt kauneustilauksiin ja kosmetiikkaan 770 euroa tämän vuoden aikana rahaa. Olisihan sillä saanut varmasti jotain muuta kivaa.

Minun Low-Buy:n säännöt

- Käytä kaikki saman kategorian tuotteet loppuun, ennenkuin ostat uuden tuotteen
- Osta vain edullisia merkkejä joita saa päivittäistavarakaupoista
- Jätä nettishoppailu kokonaan kosmetiikan osalta


Low-buystä kiinnipitäminen on minulle kyllä haaste. Siitä ehkä tietääkin, että kyse on ongelmasta johon pitäisi tehdä muutos. Aiemmin ostin ehkä herkemmin vaatteita, ehkäpä siinä on kiinnostuksen kohde vaihtunut toiseen 4-5 vuotta sitten. On masentavaa, että kaapissa on 4 shampoota tai 3 hoitoainetta valmiina, kun olisi jo toiveissa ostaa joku muu hyvä tuote varastoon.

En siis nyt pistä mitään euro-rajaa per kuukausi . Kuten tuossa kerroin, en ole pystynyt pysymään summissa. Seuraavaksi aion tehdä niin, että ostaisin juuri ennemmin Essencen tai Catricen meikkejä edullisesti. Hiusten ja ihonhoidon osalta koitan sitten myös pärjätä esim. Doven tai Ziajan tuotteilla. Näitä kaikkiahan saa iisisti Prismasta tai Citymarketista!

Haluan vielä kyllä antaa itselleni "viimeisen hurraan", joten ostin itselleni joulukalenterin kynsilakkoja. Joten niitä ei varmaan tarvitse ollenkaan ostaa hetkeen! Ja aion tämän lisäksi sallia itselleni käynnin syyslomapäivinäni Kampissa Bearelin Pop-Up liikkeeseen.

9 kommenttia:

 1. Kiva lukea sun low buy suunnitelmia! Hyvältä kuulostaa sun tavoitteet, realistisilta ja fiksuilta :) Mä aion itse todennäköisesti jatkaa ihonhoidon osalta "low buyta" vielä ensi vuonnakin, kun oikeasti kaapit on noita purkkeja pullollaan. Meikkejä sen sijaan todennäköisesti aion uusia jonkin verran, kun varsinkin huulipunien kohdalla mun pitäisi tehdä isompikin karsinta ja mulla tulee varmasti olemaan tarve ainakin parille uudelle punalle.

  Nettikauppoihin saa kerralla kyllä menemään tosi paljon rahaa, varsinkin kun itse yleensä pyrin saamaan aina ne ilmaiset toimituskulut. Se taas meinaa lähes poikkeuksetta sitä, että mukaan tarttuu jotain turhaa ihan sen takia, että summa ylittyy eikä toimituksesta tarvitse maksaa :D Kivijalkamyymälöissä se on jotenkin itselle konkreettisempaa, miten paljon sitä rahaa kerralla menee. Tykkään siis tosta ideasta, että koitat keskittää shoppailut juurikin nettikauppojen ulkopuolelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli pakko ottaa järkevät tavoitteet kun tuo saldoraja jota olen yrittänyt viime- ja tänävuonna noudattaa on aina mennyt yli, eikä ole todellakaan tullut noudatettua sitä. Ja just huulituotteet ois hyvä kerran vuodessa käydä läpi, kyllä se laatu kärsii kun tuote on avattu 1-2 vuotta aiemmin ja on käytännössä siitä asti kuivunut, vaikka sitä olisi vain käyttänyt pari kertaa. Ja nettikaupoissa on taas aikalailla tarjousten vietävänä, saattaa just ostaa etukäteen sitä reserviä jota ei oikeasti tarvitse liikaa. Uskon että kivijalassa kun pitelee tuotteita ja pistää niitä ostoskoriin alkaakin miettimään tarvitsenko tätä kaikkea!

   Poista
 2. Hyvää pohdintaa ja samoja ajatuksia täällä. Näin vielä kun kosmetiikasta bloggaa niin ongelma on että pitää olla koko ajan ajanhermoilla ja kirjoitella uutuuksista. Se taas pakottaa joko ostamaan tai ottamaan vastaan yhteistöitä. Itse olen nyt vähentänyt kun tuotteita ei ehdi käyttää ja menee vain vanhaksi. Itsekin herkästi innostun tarjouksista ja siinä sitten huomaamatta vuositasolla menee rahaa ihan valtavasti. Onneksi lopetin ne kauneusboksit, ne vasta rahaa söikin. Tänä vuonna ei pitänyt edes ostaa joulukalentereita, mutta Kuinkas kävikään😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. itse hämmennyn aina miten vähän tiedät kosmetiikasta ansku- glitteri addikti,vaikka väität olevasi asiantuntija. Aina merkkejä,joista et ole kuullutkaan ja minä silti olen. Ehkä minä vaan olen kosmetiikkafriikki,mutta mu´iksi sinä saat ilmaiseksi tuotteita vaikka sinulla ei ole tietoa ei taitoa ei selvästikään ole ja myyt ilmaiseksi saamia tuotteita kalliiseen hintaan.Lisäksi kehut tuotteita,joita et ole edes kokeillut

   Poista
  2. ja myyt Boxycharmista tullutta retinoli valmistetta kalliilla vaikka alunperinkin olet kirjoittanut,että et retinolia voi käyttää,mutta kokeilet,jos olisi poikkeus? Sitten myyt kalliilla seerumia koskemattomana?Minä luen blogeja,minä näen teidän postaukset ja jos myytte tuotteita,joita blogissa olette kokeilleet,minä näen senkin,ja ne hinnat ilmaiseksi saaduille tuotteille ovat sairaita,mitä olen nähnyt,siis rehellisesti sinulla ei ole asiantuntemusta kosmetiikkaan. Minullakin on enemmän ja minä olen työkyvyttömyyseläkkeellä psykoosisairauden takia 112. kela kortilla.Sinä et ikinä ole ollut ajanhermolla ja myynnissä käsittämättömällä hinnalla tuotteita

   Poista
  3. Kiitos vain kommentistasi Taina. Jos jokin mieltäsi askarruttaa toivoisin, että lähestyisit minua suoraan :)
   Ensinnäkin on pakko sanoa, etten missään ole koskaan sanonut olevani kosmetiikan asiantuntija vaan useinkin korostanut olevani itseoppinut. Ja otan kyllä asioista selvää, olen käynyt kursseja ja koulutuksia kosmetiikkaan ja raaka-aineisiin liittyen. Vaikka en ole asiantuntija tiedän kyllä paljonkin. Ystävällistä kuitenkin korjata, mikäli blogiini on virheitä lipsahtanut ja muutaman kerran tällaisen palautteen saatuani olen kyllä myös oikonut väärät jutut oikeiksi.

   Mitä tulee merkkeihin, niin kyllä, en voi kaikkea tietää tai olla kokeillut. Hienoa, että sinä olet niin perillä kaikista maailman brändeistä ja päässyt niitä testaamaan. Minusta kosmetiikkaharrastuksessa parasta onkin kun pääsee testaamaan jotain uutta merkkiä ja muodostamaan siitä oman mielipiteensä. Aion jatkaa tätä harrastusta edelleenkin vaikka en blogiani kirjoittaisikaan.

   Mitä tulee myymiini tuotteisiin niin kyllä suurimman osan niistä olen itse ostanut ja tilannut esimerkiksi ulkomailta, jolloin koen että kalliiden postitus ja tullimaksujen jälkeen en kyllä myöskään parin euron hintaan myy niitä valtavalla tappiolla eteenpäin :D Kenenkäänhän ei niitä tarvitse ostaa, jos kokee hinnat liian korkeiksi. Sitten voikin tilata ne itse normaalihintaan ja maksaa postit ja tullit päälle.

   En myöskään koskaan kirjoita tuotteista joita en ole kokeillut. Blogissani kirjoitan aina kokemuksia vain tuotteista joita testaan. Mitenhän pystyisin edes tuotteista kirjoittamaan, jos en olisi niitä testannut. Mitä tulee retinoliin, se ei sopinut minun iholle mutta on tutkitusti erittäin tehokas ainesosa ja A-vitamiinijohdannaista käytetään kosmetiikassa paljonkin. Siksipä (jos olet blogiani oikeasti lukenut) tiedät että olen kertonut retinolin aiheuttamasta ongelmasta omalle iholleni ja suositellut aina kokeilemaan pientä määrää omalle iholle. Mikäli iho kestää, voi retinolin määrää lisätä tai käyttää säännöllisesti, kuitenkin vain iltaisin, sillä retinoli ja auringonvalo ei oikein sovi yhteen. En myöskään ole myynyt mitään käytettyjä tuotteita koskemattomana. Enpä tiedä mistä näitä väitteitä olet keksinyt.

   Kiitän kuitenkin palautteestasi, toivottavasti huomenna paistaa aurinko myös sinne :)

   Poista
 3. Ansku kiitos pohdinnoista! Itse en onneksi koe painetta kirjoittaa uutuuksista, mutta usein kyllä ostan niitä testiin. Hyvä kun yli 6kk siitä uutuusripsarin tulosta sitten testaan sitä niin tuskin jaksan erikseen kirjoitella. Jos säkin olet lopettanut omatilaukset kauneusbokseissa niin kyllä yhden joulukalenterin voi sitten itsekin ostaa :) Mun mielestä kauneusboksit ei välttämättä edes ole kalliita, mutta niistä tulee nykyään niin vähän vaikka meikkivoidetta, ripsiväriä, concealeria tai luomiväriä jota pystyisi oikeasti käyttämään niin silloin rahat menee hukkaan kun se ei pienennä ostoslistaa tuotteista joita tarvitsee säännöllisesti uusia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tätä itsekin mietin kun noissa kauneusbokseissa tulee yleensä enemmän ihonhoitoa. Niitä alkaa tosi nopeasti kertyä kaappiin kun ei niitä rasvojakaan määräänsä enempää saa kulumaan. Boxycharmista tuli niitä meikkejä mutta sielläkin se meininkin muuttui viime vuoden joulun jälkeen ja alkoi tulla enemmän vaan kaikkea muuta. Ja nyt kun on ne tulliuudistukset yms niin entistä kalliimpaa. Suomesta vielä jos tilais näitä muutamaa boksia mitä täällä saa niin ei olis niin kallista, mutta kun niissäkin on taso aika reippaasti laskenut.

   Poista
  2. Tämäpä. Siksi myös lopettelin kauneustilaukset koska minulla oli kaappi täynnä naamarasvoja ja seerumeita ja sitten jotain turhakkeita, joita ei saa sitten mitenkään päin käytettyä.

   Poista