12 huhtikuuta 2021

Omakohtainen kokemus hampaiden laservalkaisusta

Kävin maaliskuussa ensimmäistä kertaa yksityisellä hammaslääkäriasemalla tarkistuksessa ja reiän paikkauksessa ja halusin samalla parannella hieman hymyäni. Koska oikominen on kovin kallista ja vain yksi etuhammas etualalla on näkyvästi vinossa päädyin kirkastamaan hymyäni hampaiden valkaisulla. Tämän valkaisun otin ihan omakustanteisesti hammaslääkäriasemalta ja hinta oli noin 300 euron luokkaa. En menisi mihinkään muualle kuin hammaslääkäriin valkaisemaan hampaitani, eli kosmetologipalveluiden ym hampaidenvalkaisuun en olisi valmis menemään. Myös kaupasta saatavat valkaisevat tahnat kirkastavat hampaita vain hetkellisesti ja hankaavat kiilteen rikki ajan kanssa jatkuvalla käytöllä (kuten kaikki sokerijuomat ym ym itsestäänselvyydet). Tietysti tämäkään valkaisu ei kiilteelle paras juttu ole, mutta ehkä ennemmin tämä kuin vuosia hangata valkaisevaa tahnaa hampaisiin ilman pysyvää tulosta.

Kävin maksuttomassa konsultaatiossa tiistaina. sain kysyä kaikki haluamani kysymykset ja puhuimme eri vaihtoehdoista. Koronan takia soodapuhdistuksia ei tehty, sillä aerosolit jäävät huoneessa ilmaan pitkäksi aikaa eikä huonetta voida tuulettaa tarpeeksi pitkään keskellä työpäivää. Koska minulle suositeltiin suoraan laservalkaisua kevytvalkaisun sijaan, otin laservalkaisun. Valkaisun otin siis Oralilta ja kevytvalkaisussa laserilla tehdään x1 vetyperoksidin levitys ja aktivointi laservalolla, kun laservalkaisussa se tehdiin x3. Myöskin suuni oli sen verran terveessä kunnossa ettei ongelmia nopealle valkaisulle ollut, esim. ientulehdus tai reiät voivat olla este.

Kuva hampaista prosessin aikana. Heti valkaisun jälkeen hampaat ovat lähes valkoiset sillä niihin on jäänyt fluoriläikkiä jotka tasoittuvat. Lisäsin myös huulirasvan heti, kun pääsin kotiin valkaisusta.

Menin lopulta laservalkaisuun torstaina se ei jännittänyt niin paljon kuin vaikka reikäpaikkaukseen meneminen aina jännittää. Minulla on siis hammaslääkäripelkoa. Valkaisussa hampaat putsattiin aluksi ja sitten suuhun asetettiin levitin ja kiila joka pitää kielen takana ja jota halutessaan voisi myös pureskella. Suunlevitin tuntui melko ikävältä ja siitä tuli myöhemmin kaikista ikävimmät vauriot suuhun. Ikenet suojattiin silikonilla joka kovetettiin. Itse valkaisu ei tuntunut missään, se oli ehkä hieman tylsää sillä yhteensä 24 minuuttia olin laservalon alla. Onneksi huoneessa oli radio päällä. Lopuksi kaikki välineet poistettiin ja hampaat vielä putsattiin.

Heti valkaisun jälkeen purskuttelin vettä ja ihastelin uutta raikasta hymyäni. Silmät vaalenivat silmissä! Vielä vastaanotolla tunsin hampaassa syvän vihlaisun. Yhdessä etuhampaassani oli pieni kulman pahanen irronnut ja yhdessä etuhampaassa oli reikä, reikäni suojattiin hyvin eikä haitannut vaalennusta. Minulle suositeltiin ottamaan vaalennus ennen paikkausta jotta paikkaan saadaan suoraan muun hammaskaluston värinen paikka. Hammasta jossa oli reikä ei vihlonut kertaakaan operaation jälkeen.

Valkaisussa käytettiin siis vetyperoksidia ja se avaa hampaan pinnan niinsanotusti huokoseksi jolloin itse hammasluu vaalenee. Pinta on huokosta vielä pari päivää toimenpiteen jälkeen jolloin värjääviä ruokia tulee välttää. Minulle itseasiassa laitettiin lakkapinta hampaisiin myös kaupan päälle, joten olisin voinut nopeammin käyttää värjääviä elintarvikkeita.

Aina asteen tummemmat hammassävyt kuvastavat molemmissa kulmahampaita (eli oikealla ennen ja vasemmalla jälkeen). Kulmahampaat ovat useasti tummemmat kuin muut hampaat.

Eli pannassa ainakin 2 päivää esim. mustikka, suklaa, kahvi, tupakka, nuuska, hiilihapotetut juomat, siiderit, punaviinit jne. tomaattikeittoa esim ei voisi syödä. Minä välttelin kaikkea värjäävää peräti maanantaihin asti sillä en halunnut kalliin ja jälkikäteen aika kivuliaan operaation menevän hukkaan.

Kuten kerroin, torstaina hampaita vihloi syvältä jo heti valkaisun jälkeen. Kerrottakoon, että minulla on ollut hieman laiskat otteet hammashygieniaan teininä ja minulla on vanhoja jo pysähtyneitä alkavia reikiä hammasväleissä. Otin torstaina etupeltoon 400 mg buranaa, pari tuntia käynnin jälkeen 800 mg buranaa ja yötä vasten 800 mg buranaa + 1 g panadolin. Sain nukuttua, mutta vihlomisen kipua alkoi vähän pelkäämään. Oikeasti hampaita vihloi ehkä enintään 20 kertaa, joka kerralla enintään 2 sekunnin ajan. Vihlonta saattoi tulla vain yllättäen vaikka kauppareissulla tai koiralenkillä juuri huonoon aikaan eikä oikein halunnut tehdä mitään. Vihlonta tuntui jo ylitsepääsemättömän pelottavalta vaikka se oli ehkä minun osaltani kaikista helpoin komplikaatioista.

Se hiton levitin, jolla huulet laitetaan pois tieltä. Se aiheutti perjantaina pientä kipua alaleukaan ja lauantaina oli alahuuli sisältä aivan tulipunaisen kirkas ja sinne oli jäänyt selkeät painaumat tuosta levittimestä. Lauantaina kaikki ruoka+vesi kirveli kovasti suuta. Sunnuntaina myös hieman kirveli, mutta vesi ei enää tuntunut niin pahalle. Maanantaina alahuulta oli alkanut kutittamaan, eli ien/limakalvot olivat alkaneet uusiutumaan. Tämä oli ehkä kaikista rajuinta, sillä menetin melkein 4 päiväksi ruokahaluni kokonaan. Ehkä hieman harmitti jälkikäteen valkaisu koska menin noin viikko että suu oli taas terve. Konsultoin myös Oralia pari päivää käyntini jälkeen tuon kivun vuoksi ja käytiin läpi mistä voisi johtua ja suosittivat parin päivän jälkeen tulemaan näyttmään jos tilanne ei parane. Onneksi se parani.

Tuloksissa hampaani vaalenivat arvion mukaan 4 astetta. Ja kuten sanottu, huomasin eron heti silmällä. Psyykkasin itseäni sinne valkaisua ennen, että jos eivät vaalene silmissä, etten pety. Että ei mun hampaat keltaiset olleet, mutta aika tummanväriset. Otin kuvat saman peilin edessä samassa valossa, ennen ja jälkeen valkaisun. Kuvia ei ole editoitu, mutta kännykällä tarkennus saattoi osua eri kohtiin joten puhelin on valottanut tarkennuskohdan mukaan kuvat. Monissa blogeissa on ihan eri kontrastit, eri valotukset ja eri valot kuvissa joten oikeasti todellista ennen tai jälkeen tulosta ei mielestäni ole nähtävissä sillä kuvia on manipuloitu. Useat ovat tällöin yhteistyössä toteutelleetkin nuo hampaidenvalkaisut joten tulos on mielestäni ollut aina kyseenalainen ja fluoriläikkien vuoksi tulos heti on aina paremman näköinen kuin ns parantumisajan jälkeen.

Eli hampaissa saattaa 2 viikon ajan olla fluoriläiskiä jotka tasoittuvat hampaissa lopulta näkymättömiin. Minulla näitä läiskiä oli vähän sielä täällä ja ne ovat kyllä alkaneet jo haalistumaan pois. Läheisistäni muutama joka näin korona-aikana näki hampaani heti tapahtuneen valkaisun jälkeen kyllä näkivät selkeän muutoksen ja selvästi muutama muukin kyllä alkoi miettimään tätä toimenpidettä.

Eron huomasi kyllä heti silmin käynnin aikana ja jälkeen, mutta ehkä näin viikon jälkeen on itse tullut jo sokeaksi valkaisun tulokselle. Mutta kyllä hymy on paljon freesimpi nyt!

Yhteenvetona hampaiden laservalkaisu oli sen arvoista ja harmittaa, etten aiemmin ottanut hampaiden valkaisua! Ehkä se oli nyt toki kiva ottaa, kun ei ole enää semmoisia tapoja että hampaat niin kovin värjäytyisi joten tulos varmaan kestää vuosia ja helppo ylläpitää käymällä esim. hampaiden puhdistuksessa kun soodaputsit tulee taas käyttöön. Mutta nuoremmalla iällä kivut kuten vihlominen ja ehkä parantumisaika olisi ollut nopeampi kuin mitä nyt oli. Jos olisin keski-iässä en ottaisi enää missään nimessä valkaisua sillä vihlontakipu voisi olla jo paljon kovempaa korkeammassa iässä. Eli samalla sanon, never again. Parantumisaika koko suussa oli mielestäni aika pitkä, joten jos haluaa ennen häitä ottaa laservalkaisun, kannattaa tehdä se vaikka kuukautta ennen, ei viikkoa!

6 kommenttia:

 1. kyllähän tuosta aivan selvän eron huomaa! Tosi nätti lopputulos. Ja mukava oli lukea sun kokemuksista kun olen itsekin parin viikon päästä menossa valkaisuun :D jännittää jo valmiiksi mutta toivottavasti sujuu yhtä hyvin kun oma kokemuksesi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli pieni romaani ainakin kirjoitettua kokemuksista. Tietysti silmä sokeutuu tulokselle ja todennäköisesti palautunee joissain vuosissa alkutilanteeseen, mutta jatkossa jos ottaa jonkun puhdas suu-paketin missä ois soodaputsi mukana pääsee aika lähelle tätä tulosta. Toivottavasti sulla ei oo niin kivuliaat kokemukset, vaikka tietty kauneuden eteen pitää vähän kärsiä :)

   Poista
 2. Huomaa kyllä selkeän eron! :) Hyvältä näyttää lopputulos.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi12.5.22

  Todellakin vain hammaslääkärin vastaanotolle valkaisuun, varsinkin kun käytetään peroksideja. Selvästi valkoisemmat hampaat sinullekin tuli - näyttää luonnoliselta! https://hampaiden-valkaisu.fi/

  VastaaPoista
 4. Anonyymi8.11.23

  Kuinka oli pysyvyyden kanssa. Esim. 1kk tai 3kk valkaisun jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole alan ammattilainen, mutta vetyperoksidilla tehty hampaidenvalkaisu valkaisee sitä hammasluuta, joten kyllä tulokset kestää ehkä noin vuoden yhtä hyvinä kuin pian valkaisun jälkeen. En koe että haluaisin vaalentaa hampaitani enempää, ehkä seuraava olisi esteettistä kuten hampaiden oikomista tai paikka-aineella muotoilua. En menisi uudelleen valkaisemaan, mutta ensikerralla kävisin soodaputsauksessa nyt jos kaipaisin raikastusta. Lopetettuani tupakoinnin koen tämän kyllä hyväksi ja hampaani ovat kyllä vaaleat. En juo muutenkaan kahvia ja lisään nykyään aina teehen tilkan maitoa myös estämään ylimääräistä värjääntymistä :)

   Poista