Kauneusblogi, täynnä kokemuksia ja mielipiteitä sekä suosituksia hyvistä tuotteista. Toivon blogistani löytyvän sinulle luettavaa, vinkkejä ja ideoita omiin tottumuksiin ja tapoihin huolehtia kehostasi. Myös välillä meikkivinkkejä ja arvosteluita ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä naisille ja kauneudesta sekä kosmetiikasta kiinnostuneille!

13 lokakuuta 2019

Suhteeni luonnonkosmetiikkaan


Olen halunnut vähän tästä asiasta myös kirjoitella sen takia, että luonnonkosmetiikka ja vegaaniset tuotteet sekä ecosertifioidut valmisteet ovat nousseet nyt kosmetiikan alalla nousukiitoon.

Lyhyesti siis, mitä se on? Luonnonkosmetiikka on raaka-aineiltaan niin luonnon mukainen, kuin mahdollista. Eli toisin sanoen, vähemmän prosessoitua - luonnonkosmetiikka ei kuitenkaan tarkoita luomua. Valmistuksessa otetaan myös huomioon ympäristö ja mitä hävikkiä tuotteen valmistus aiheuttaa. Luonnonkosmetiikkatuotteet tunnistaa sertifikaateista, kuten Ecocert tai NaTrue.


Näissä kauniissa kuvitus kuvissa käytän Tokmannista löytyvää oikein näppärän näköistä Luonnonkosmetiikka -hyllyä. Tuotteet on selkeästi jaoteltu omaan osaansa ja niiden uskotellaan tai vaikutetaan olevan luonnonkosmetiikkaa. Tämä tarkoittaisi sitä, että kauppiaan tai ketjun olisi tullut tarkistaa kaikki tuotteet sekä niiden incit etukäteen, ennenkuin ne on tähän hyllyyn laitettu.

Kaikella luonnonkosmetiikalla ei ole sertifikaattia, mutta myöskään kaikki luonnonkosmetiikkana mainostetut tuotteet eivät oikeasti ole luonnonkosmetiikkaa. Jos tuotteella ei ole sertifikaattia, vain tarkistamalla incin voit olla varma sisällöstä.


Olen tietämättäni ja ilman eettistä valintaa ajattelematta ostanut itselleni noin vuoden verran hiustenhoitoon sekä ihon kuorintaan Organic Shopin tuotteita. Nämä ovat edullisesta päästä kuluttajalle suunnattua luonnonkosmetiikkaa.

Tietysti luonnonkosmetiikassa on sitten niitä omia asioitaan, kuten se, etteivät ne sisällä silikoneja tai sulfaatteja. Näillä kahdella tuotteella olemme tottuneet siloittamaan latvat hiuksista ja pitämään hiukset kiiltävinä. Tämäkin on oikeastaan hiuspohjalle ainoastaan totuttelukysymys. Omasta kokemuksestani olenkin vaikka tämän brändin kohdalla huomannut, että erillisessä hoitoaine -purkissa oleva shampoon jälkeinen tuote ei ole niin hyvä latvojen siloitukseen kuin matalassa purkissa myytävä hiusnaamio. Hiusnaamiolla hiukset jäävät hoidetuiksi ja pehmeiksi.


Oikeastaan näin tullaankin siihen, että vain kokeilemalla voi oppia, mitkä luonnonkosmetiikan tuotteet toimivat sinulle paremmin kuin toiset. Sama pätee myös siihen, että vain testaamalla voit löytää yhtä tehokkaan luonnonmukaisen tuotteen, kuin sen, mikä sisältää muovia ja ympäristölle haitallisia aineita. En itse ole huomannut esimerkiksi eroa hiusten siloittumiseen tai hoitotehoon minkään normaalitehoisen hoitoaineen ja tuon Organic shopin Honey & Avocado hiusnaamion välillä.


Miksi en käytä enemmän luonnonkosmetiikkaa? Olen kokenut aina kovin vaivalloiseksi tarkistaa incit ja selvittää, mikä tuote on ja mikä ei, sitä luonnonkosmetiikkaa. Pari isointa brändiä tai tuotelinjaa on jäänyt mulla näistä mieleen (Joik, Garnierin uusi BIO-sarja sekä Organic Shop). 

Todellisuudessahan nykyään kaupoissa alkaa olemaan juuri näitä omia hyllyjä, joista ne löytää helposti. Kaupoissa on varmasti myös jo omat laput "luonnonkosmetiikkaa" enarin ja hinnan vieressä. Myös Sokos Kaaressa muistelin nähneeni vastaavan "luonnonkosmetiikka" -alueen, josta pitäisi olla enemmän kuin helppoa, valita vähän luontoystävällisempiä tuotteita.

 
Näitä on myös oikeasti helppo ostaa netistä vaikka verkkokaupoista Jolie tai House of Organic. Myös monella muulla myymälällä löytyy oma kategoria vaikka verkkokaupassa luonnonkosmetiikalle, kuten Sokos- ja Kicks -joita itse suosin eniten ostoksissani.

Suhteeni luonnonkosmetiikkaan nykymaailmassa on liian heikko, sillä todellisuudessa tuotteiden ostaminen on tehty todella helpoksi. Mutta onko hiilijalanjälki todellisuudessa pienempi, kuin tavanomaisessa kosmetiikassa? Onko luonnonkosmetiikkaa tutkittu tarpeeksi? Tuleeko siitä vain hetken villitys? Kaikki tämä jää nähtäväksi.

2 kommenttia:

  1. Mä en usko, että luonnonkosmetiikka on mikään hetkellinen villitys, kun isolla osalla sitä käyttävistä on pointtina nimenomaan se, ettei halua laittaa iholleen/hiuksiinsa tms. aineita, jotka on synteettisesti valmistettu laboratoriossa. Luonnonkosmetiikassahan kun suurin osa, jos ei kaikki ainesosat, on nimenomaan sieltä luonnosta peräisin eikä ainesosia ole ns. keksitty labrassa. Mä myös haluan uskoa siihen, ettei EU-alueella päästetä myyntiin tuotteita, joita ei lähtökohtaisesti ole tutkittu riittävästi - oli kyse sitten synteettisestä kosmetiikasta tai luonnonkosmetiikasta. Toki aina välillä otetaan jokin kosmetiikan raaka-aine, kemikaali tms. esille, kun siitä onkin ilmennyt jotain negatiivisia vaikutuksia tai huomattu, että se saattaakin olla osana aiheuttamassa vaikkapa syöpää. Oman käsitykseni mukaan nämä on kuitenkin olleet enemmänkin peräisin synteettisen kosmetiikan kuin luonnonkosmen puolelta. Se kun käyttää nimenomaan niitä luonnosta tulevia aineita, vaikka eivät nekään toki kaikki vaarattomia ole ja allergisoivat esimerkiksi ihan samalla tavalla kuin mikä tahansa muukin aine :)

    Mulle ei itse henkilökohtaisesti ole väliä onko tuote luonnonkosmetiikkaa vai synteettistä. Käytän molempia ja valitsen tuotteen ihan sen perusteella kuinka hyvin se itsellä toimii. Oon kuitenkin käyttänyt luonnonkosmetiikkaa jo yli kolmen vuoden ajan ja siinä ajassa on tullut aika hyvin todettua, että jotkut tuotteet toimii itsellä tosi hyvin ja toiset ei sitten toimi ollenkaan :D Mulle itselleni helpointa esim. just blogipostausten kannalta on, kun luonnonkosmetiikassakin tulee käytettyä lähinnä vaan niitä brändejä, joiden kaikki tuotteet on luonnonkosmea, kuten Mossa, Mádara, Senja, Murumuru ym. Ei tarvii erikseen jokaista inci-listaa lukea läpi tietääkseen, onko tuote luonnonkosmea vai ei, kun se on sitä ihan ehdottomasti jos brändillä on sertifikaatti. Sit on just nää Garnierin tapaiset brändit, jotka ei brändinä edusta luonnonkosmetiikkaa, mutta joilta saattaa löytyä erillisiä tuotelinjoja, jotka on sitä, ja tossa kohtaa tosiaan on vähän pakko vaan tuijottaa sitä inciä, että tietää varmasti mistä on kyse :D

    Kiva kun kirjoitit tällaisen postauksen! Enemmänkin saisit kirjoitella tällaisia pohdiskelevia juttuja<3 :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mietteistäsi! Tuokin on onneksi totta, meillä EU:ssa on asiat melko perin pohjin tutkittu, ennenkuin ne päätyvät kaupan hyllyyn. Näin myös niinsanotusti synteettinen kosmetiikka on turvallista käyttää. Tietyllä tavallahan "maailman" kannalta olisi lopulta parasta kieltää synteettinen kosmetiikka, joka kuluttaa ja hukkaa luonnon voimavaroja enemmän, mikromuovit yms.

      Vielä toistaiseksikin itselleni luonnonkosmetiikan valinta aiemmin on ollut turhan työlästä, mutta nyt jatkossa koitan yllättää itseni kokeilemalla. Mutta juuri tuo, mikä toimii ja mikä ei. Se voi olla hetken huti, mutta kaikkea synteettistä kosmetiikkaa ei kannatakkaan siksi kerralla vaihtaa luonnon kosmeen, kyllähän siinäkin tulisi hävikkiä ja menisi myös vähän rahaa hukkaan kokeillessakin.

      Mutta juuri Mossa ja Madara taisi olla myös sellaisia mun kuulemia ja aiemmin lukemia brändejä ja niitä uskaltaisin kyllä varmasti lähteä kokeilemaan. Ja nimenomaan, jos nykyiset synteettisen kosmen valmistajat alkavat tuottamaan luonnonkosmetiikkaa pitää tarkkailla incistä, ettei ole "oikaistu". Katsotaan löydänkö muita omakohtaista kokemusta jostain, joka olisi worth sharing jatkossa :)

      Poista