23 kesäkuuta 2022

Mahdollinen hiusväriallergia

Ajattelin kirjoitella asiasta, joka on vaivannut mua jo jonkin aikaa, mutta nyt se on selkeästi nostanut päätään, kun olen vastoin kaikkia ohjeita jatkanut värjäämistä. Aion aluksi kertoa mistä kaikki alkoi ja miten tähän on tultu.

Aloin jo nuorena, 14-vuotiaana, värjäämään hiuksiani usein. Joku viikko blondi, joku punainen, joku musta, ja just niillä kaupan väreillä. Kyllä niitä hiuksia tulikin aivan liikaa värjättyä silloin nuorena. Myöhemmin siitä hiusten värjäämisestä tuli sellainen, blondi-tumma, asetelma, jossa saatoin värjätä hiuksia useamman vuoden tietyn sävyiseksi sitten 17-23 vuotiaana. Vuonna 2017 olin jo pitänyt pari vuotta tukkaa mustanruskeana. Kun värjäsin juuri joulun alla hiusket huomasin, että mun päänahka kutisi todella pahasti ja se oli sietämätöntä. Aloin jo arvelemaan silloin, että minulla on hiusväriallergia. Ajattelin, että haluan vielä vaalentaa hiukset, ettei tulisi hirveää tyvikasvun rajaa mustasta vaaleaan.

Vaalensin hiuksia ja vaalentaessa ei tullut samanlaista ongelmaa, kuvittelin että tämä onkin jossain väriaineessa tämä ongelma. Olen sitten harvemmin välillä värjännyt hiuksia kotona, siitä 2018-keväästä asti. Tänäkeväänä värjäsin hiukset kahdesti pidemmällä aikavälillä sillä kevytvärillä, jota hehkutin aiemmin blogissa. Se ei ole vaalennusteholtaan raju ja on toki kaupanväreistä hieman miedompi. Mutta kyllä, viime kerralla päänahka kutisi taas, sen kerran jälkeen tehty siis, kun kirjoitin blogissa siitä ekasta kerrasta kun väri tuntui kivalta. Ja onhan se paljon parempi vaihtoehto, kun joku tosi raskas "värinpoisto" jos joku kotona hiuksensa hoitaa kuntoon.

Tämän juhannusviikon maanantaina ajattelin, että aloitan kesäloman värjäämällä kulmakarvat, ettei tarvitse jokakäänteessä meikata kulmia jos vaikka lähtisi johonkin. Siinä sekotetaan kulmaväriä mietoon vetyperoksidiin ja levitetään karvoille sudilla. Alla lopputulos, vain tunti värjäämisen jälkeen.

Kulmia ei kutise pahasti, mutta niitä kuumottaa ja kulmathan helahtivat aivan punaisiksi. Levitin nyt ensiavuksi kortisonirasvaa, ja seuraavaksi, annan mun kulmavärit eteenpäin jollekin muulle käytettäväksi. Onko se nyt herran vuonna 2022 niin, että kun hiuksia on värjätty vuodesta 2008, eli 14-vuotta, mun on pakko tehdä nyt jotain muutoksia. Noh, kyllä tämä tästä parissa päivässä laski ja läiskiä tuli vielä vähän muualle kulmien läheisyyteen punaisena vielä seuraavana päivänä. 

Pitää jatkossa siis pysyä niissä raidoissa, joita olen ottanut aiemmin kampaajalla! Kun raidat on tehty  folioita käyttäen, ilman ihokosketusta, minulle ei ole tullut hiusväreistä mitään ongelmia tai muita kutinoita yhtään. Kyllähän tämä harmittaa, mutta onhan se nyt hyvä lopettaa vielä ennenkuin tämä etenee hengenahdistuksiin, silmien umpeenturpoutumiseen tai vastaavaan vakavampaan! En myöskään uskaltaisi mennä mihinkään esimerkiksi ripsien kestotaivutukseen, jonka yhteydessä ripset värjättäisiin. En halua edes kokeilla, siinä voi varmaan tulla aika paljon rajummat komplikaatiot jos tulee käymään samoin kuin nyt.

Koska en ole ammattilainen, en ala puhumaan ainesosista kuten PPD:stä, mikä on se yleisin allergisoiva ainesosa. Laitan alle pari linkkiä kiinnostuneille. Sen haluan kertoa, että suositellaan ettei alle 16-vuotias värjää hiuksiaan ja jotkut kampaajat eivät suostu alle 18-vuotiaan hiuksia nykyisin värjäämään ollenkaan. Mitä nuorempana hiusvärien käytön aloittaa, sen helpompaa niille on väitetysti allergisoitua pitkään jatkuneen altistumisen jälkeen.

Lue lisää Hiusväriallergiasta:
Alleria.fi Hiusvärit
Hiusävirt voivat laukaista allergisen reaktion

4 kommenttia:

 1. Hui :o Ei tosiaan kannata enää mitään värikosketusta ottaa iholle, kampaajat tuskin edes suostuvat värjäämään koko päätä, jos kuulevat sun reaktioista. Ja siis onneksi toi viimeisin reaktio tuli nyt vaan kulmiin eli suhteellisen pienelle alueelle eikä koko päähän hiusten värjäämisen yhteydessä :/ Voi olla, ettei olisi jäänyt pelkkiin iho-oireisiin sitten enää..

  Itse en oo onneksi hiusten värjäämisestä koskaan saanut mitään reaktioita, vaikka nuorempana värjäilinkin vuosia hiuksia itse kotona. Mutta tällä hetkellä yritän katkaista ton värjäyskierteen, kun oma tyvi on jo vuoden saanut kasvaa enkä sitä aio ihan heti ainakaan lähteä taas vaalentamaan. Katsotaan miltä elämä brunettena ja oman värin kanssa maistuu, jos sinne asti joskus päästään :D

  VastaaPoista
 2. Mun kommentti ei ilmeisesti koskaan sitten tullutkaan perille asti :D No enivei, kirjoitin tosiaan että tosi kurja ja varmasti myös pelottava toi sun saama reaktio! Onni onnettomuudessa, että tällä kertaa värjäsit vain kulmia etkä koko päätä - olis ollut meinaan vielä kamalampaa, jos toi olisi ollut koko päänahassa :s Ja voi olla, ettei olisi siinä kohtaa enää pelkkä ihoreaktio riittänyt.. Ehdottomasti kannattaa jättää noi koko pään/kulmien värjäämiset nyt pois ja kampaajat tuskin suostuu edes enää koko päätä värjäämään, jos kuulevat tosta reaktiosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen kommentti oli mennyt jotenkin johonkin "satunnaisten tarkistusten" tilaan, mulla yleensä pitäisi kommentit suoraan tulla kirjoituksiin reaaliajassa näkyviin :) En vain tässä juhannuksena ollut päässyt tuota toista sitten hyväksymään!

   En kyllä enää lähde kotona värjäämään hiuksia tai kulmakarvoja, en kampaajallakaan laittaisi enää kulmakarvoja tai ripsiä. Raidat uskaltaisin edelleen ottaa luottokampaajallani foliolla. Tuo voi tosiaan edetä vakavempiin, esim. koko pään palovammoihin asti jos iho ottaa siitä todella itseensä! Harmittavaa kyllä, on värjätyt kulmakarvat tosi kivat kesällä kun ei pysty laittamaan ripaustakaan meikkiä :)

   Poista
 3. Oho, onpa ikävän näköinen ja kuuloinen reaktio! :(

  VastaaPoista