13 syyskuuta 2021

Akrylaattiallergian oireita, geelikynnet pannaan

Kynsien alle tuli allergisena oireena rakkulat jotka myöhemmin märkivät. Ihon paranemiseen meni kaikista eniten aikaa, kun haavat alkoivat umpeutua ja kynsi alkoi taas kiinnittyä kunnolla sormeen.


Halusin kirjoittaa nyt hieman ikävästä aiheesta. Olen aiemmin kirjoittanut geelilakkauksesta, ja olen itse laittanut kotona geelilakkoja. Tätä ennen olen vuosia käyttänyt rakennekynsiä tai geelilakkoja ammattilaisen laittamana. Eroa sillä, onko virhe minun vai ammattilaisen tekemisestä, en jaksa alkaa nyt tarkemmin pohtimaan. Halusin kuitenkin kirjoittaa asiasta, sillä tästä ei kauheasti ole tietoa.

Aluksi yksi kynsi tuntui ohuelta, mutta aloitettuani tauon huomasin, että viimeisimmissä laitoissa geelilakan jälkeen koko sormenpää oli mennyt jäykäksi ja iho oli sormen päästä halkeillut kynnen alueelta. Laitoin elokuussa geelilakan 2-3 kuukauden tauon jälkeen uudestaan. Kovetin geelit kunnolla, käytin samoja suomalaisen tuotesarjan Noname Cosmeticsin lakkoja, kuin aina. En ikinä ajatellut, että geelilakkauksista ja kynsistä tulisi juuri minun kohdalle allergisia oireita. Tutkin asiaa netistä ja muillakin on ollut samanlaisia oireita. Osa on työkseen laittanut kynsiä asiakkaille tai juuri tehneet itse tai ottaneet kynsiä.

 

Ripsienpidennyksien ja rakennekynsien kiinnityksessä käytetty akrylaatti voi aiheuttaa herkimmille vakavia allergiaoireita.

Tässä on mun nykyiset kynsitarvikkeet. Kaikki geelilakkaus-jutut myin elokuussa pois.

Geelilakkauksissa käyttämäni Base coatin inci: Hydroxypropyl methacrylate, actylates copolymer, hema, triethoxyaprylylsilane, hydroxycyclohexyl phenyl ketone

Luettuani tarkemmin tämän pohjalakan inciä kaksi isoimman prosenttiosuuden vievää ainetta on juuri akrylaatteja, joille todennäköisimmin olen saanut allergisen reaktion. Kun tein kynnet elokuussa, sormenpää meni taas parissa sormessa jäykäksi. Ihmettelin, kun kynnen alle kertyi helposti likaa, viikon kuluttua näistä 3 sormesta tuli nestettä kynnen alta. Googlailin asiaa ja ilmeisesti kynnen alle on tullut rakko joka nyt alkanut märkimään/vuotamaan. Onneksi kipu ei ollut kamalaa, mutta sormi on ollut herkkä ja selkeästi kynnen jäykistyminen alkuun oli ärsyttävintä sillä kynnet eivät tuntuneet normaaleilta. Huomasin oireet ajoissa ja aloin selvittämään tätä asiaa.

Monet geelirakennekynsiä tekevät tietysti käyttävät tippejä, jolloin se liimataan kynnelle. Nämäkin liimat sisältävät akrylaatteja jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Geelimassa värigeeleissä sisältää akrylaatteja. Kynsilakoissa on alkoholia ja asetaatteja, ja näitä olen jo muutamia viikkoja käyttänyt ilman mitään oireita. 

Nyt olen päättänyt siirtyä kokonaan kynsilakkoihin. Suosittelen kaikkia muitakin toimimaan näin kun oireita tulee, sillä ne tulevat varmasti vain pahenemaan ajan kanssa.

Näitä kynsilakkoja käytän parhaillaan.

 

Uusi HEMA-lakisäädös voimaan 3.9.2021

EU:n kemikaali ja turvallisuuskomissio on kuluttajien suojelun vuoksi tiukentanut kemikaaleja koskevia säädöksiä turvatakseen kuluttajien terveyden. Kaikki sellaiset tuotteet jotka sisältävät alla näkyviä ainesosia, ovat rajoitettu vain ammattilaisten käyttöön

- 2-hydroxyethyl methacrylate (HEMA)
- 11,14-dioxa-2,9- diazaheptadec-16-enoic acid, 4,4,6,16-tetramethyl-10,15-dioxo,2-[(2-methyl-1-oxo-2- propenyl)oxy]ethyl ester (Di-HEMA trimethylhexyl dicarbamate or Di-HEMA TMHDC)

Tästä aiheesta tarkempi kirjoitus CesarsShop sivuilta! HEMA-lakisäädös 3.9.-21

Yrityksemme perusteena on ollut tarjota korkealaatuisia sekä turvallisia tuotteita kynsialan ammattilaisille sekä normaaleille kuluttajille. Uuden lakimuutoksen myötä, normaaleille kuluttajille ei enää myydä tuotteita jotka sisältävät yllämainittuja ainesosia ilman todistusta jossakin käydystä koulutuksesta. Alan opiskelijat saavat myös ostaa kyseisiä tuotteita, mutta todistus opiskelupaikasta vaaditaan.


Lue lisää aiheesta

Työterveyslaitos, Ihon akrylaattiallergiaa rakennekynsistä ja kynsi- ja ripsienpidennysliimoista
Maria Glow, Suuri Allergiapostaus
Anna, Akrylaattiallergia pakotti Maria Purmosen vaihtamaan alaa
Allergia-, iho- ja astmaliitto: Akrylaatit
Kosmetiikka-allergia.fi Rakennekynnet

 

EDIT 17.9.21 lisätty Kosmetiikka-allergia.fi, suosittelen tutustumaan aiheeseen. Olen nyt myös poistanut blogissani näkyneet julkaisut joissa olen kertonut miten ja mistä ja mitä geelilakkaustarvikkeita käytin itse. En halua kannustaa rakennekynsien tai geelilakkauksen käyttöön. Kun herkistyminen tapahtuu se on lopullista eikä sille voi siedättyä.


Mun kynsien tilanne syyskuun alussa. Kynnet ja varsinkin kynnenaluset on nykyisin kunnossa!

6 kommenttia:

 1. Kiitos paljon, arvontapalkinto tuli perille! :) <3

  Onpa kurja tuo akrylaattiallergia! Toivottavasti ei pahene tuosta. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu :) Kun jättää ottamatta kynsiä niin pitäisi onneksi päättyä siihen.

   Poista
 2. Apua, tää kuulostaa tosi pelottavalta :o Onneksi selvisi kuitenkin mistä on kyse ja ongelma ratkeaa ns. helposti, kun ei enää tee geelilakkauksia. Vaikka tosi tylsäähän se on, jos niistä on itse tykännyt :/ Terveys kuitenkin edellä, allergioiden ja allergisten reaktioiden kanssa ei tosiaan kannata leikkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän harmittaa että todennäköisesti ei uskalla ottaa rakennekynsiä edes sitten hääpäiväksi kun ei voi tietää miten pahasti kynsi reagoi tippiliimaan tai kynnelle tulevaan rakennegeeliin.

   Poista
 3. Onpa ikävää :/ Mutta hyvä, että on alkanut jo helpottamaan! Omista kynsistä saa myös tehtyä tosi nätit, vaikkei toki lopputulos ihan yhtä kestävä taida ollakaan kuin geelilakkauksilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, nyt mun kynnet on jo aika normi kunnossa. Ehkä tämä kynsilakkailu vaatii myös totuttelua :)

   Poista