Kauneusblogi, täynnä kokemuksia ja mielipiteitä sekä suosituksia hyvistä tuotteista. Toivon blogistani löytyvän sinulle luettavaa, vinkkejä ja ideoita omiin tottumuksiin ja tapoihin huolehtia kehostasi. Myös välillä meikkivinkkejä ja arvosteluita ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä naisille ja kauneudesta sekä kosmetiikasta kiinnostuneille!

17 toukokuuta 2021

Somen nykypäivä ärsyttää

Noniin, mistäs aloitetaan. Mun päässä napsahti joulukuussa, kun jaoin mun koiran IG tilille kuvia ja huomasin joidenkin ulkomaalaisten tilien varastavan kuvia. Lupaa jakamiseen ei kysytty, ihan kuin pitäisi hyväksyä että kuviani voi jakaa eteenpäin. Tägäys ei ole palkkio. Kuviani kopioitiin myös jollekin sivulle (joka näytti feikkisivustolta) ja myi T-paitoja kuvilla koirastani. Pistin tilini silloin yksityiseksi ja poistin kaikki tällaiset "ei kenenkään"-lemmikkitilit bannaan. Kun pyysin tilejä poistamaan kuvani he vastasivat jotain venäjänkielistä tekstiä ja kuvia ei poistettu.

Silloin täytin IG:n ilmianto-lomakkeen tekijänoikeuksien rikkomisesta, jonka täyttö vie kyllä jonkin verran aikaa ja jotta saat todistettua olevasi kuvan omistaja, mikä sitten siihen auttaa. Kuvan pitää olla vielä tililläsi jotta he näkevät että se on varmaan julkaistu ensin. Kyllä osa kuvista lähti. Nykyään tili on taas julkinen mutten käytä ulkomaalaisia hastageja enää niin paljon ja toivon etten vain näe että kuvia on varastettu. Kyllä silloin olin niin vihainen ja muut koiratilit varoitteli ja laittoi kuvakaappauksia meidän kuvista siellä ja täällä, se ärsytti.

Jokunen aika sitten iltapäivälehtien lööpeissä oli uutista eräästä suomalaisesta julkimosta joka oli kopioinut random IG tilien feedeistä kuvia ja jakanut niitä ominaan, luoden illuusiota luxus elämästä. Ei ollut tägäillyt tai paljon mitään sanonut ja selitteli asiaa "tägäisin jos tietäisin kenen ottama kuva on". Minä en lähtökohtaisesti jakaisi mitään joka ei olisi minun tai jonkun ystäväni tuottamaa sisältöä, esim. kaveri ottaisi kuvan musta, niin sen voisin toki feediini jakaa.

IG:ssä tekijänoikeuksien rikkominen on nykyään siis todella räikeää. Jos minun kuviani jaettaisiin jonkun storiin  ei asia mua samalla tavalla haittaisi. Saisin siitä näkyvyyttä jo valmiiksi epäaktiiviselle epäsosiaaliselle tilille. En IG:ssä havittele vaikuttajan paikkaa kuten moni. Uusin villitys on feikkitilien tehtailu. Koska en järjestä arvontoja, minusta ei sellaista ole tehty. Mutta isot sometilit nykyään kärsivät tästä. Feikkitilit yrittävät ilmoittaa alkuperäisen tilin seuraajille, heidän voittaneen jotain ja pyytävät täyttämään tiedot linkin kautta. DO NOT DO THAT. Se on huijaus, feikki, etkö huomaa, sillä tilillä on 0 seuraajaa, kun oikealla on kymmeniä tuhansia!

Sitten on näitä kun yritykset repostaavat vaikuttajien kuvia omille tileilleen. Jos sovitaan yhteistyöstä jossa vaikuttaja toteuttaa mainoksen yhdessä yrityksen kanssa, eikä kuvista ole puhetta, mielestäni yritys ei omista oikeutta esimerkiksi kuviin tai teksteihin. Eli nykyisin kuvista kannattaisi sopia erikseen tai mainita että kuvista maksetaan erikseen jos haluavat omaan käyttöön ja ilmoittaa niille suoraan sopimushinnat. Ne voivat olla halvemmat yhteistyön lomassa. Mielestäni jos kuvassa esiinnyt itse omine kasvoinesi ja yritys haluaa repostata sen omaan feediin, miksi ei, kunhan tägäävät sinut ja mainitsevat kommentissa > näkyvyyttä. Jos olet ottanut asetelma/tuotekuvia/sommitelmia ja niitä jaetaan eikä sinuta tägätä tai makseta kuvista, on jotain tehty väärin. Tällöin kuvien repostaaminen ei tuo itselleen siitä mitään näkyvyyttä > palkkio. Näkyvyyskään ei aina ole palkkio, mutta tällaiselle mikro IG käyttäjälle joka ei mitään yhteistöitä siellä toteuta näkyvyys olisi jo ihan riittävä vastike.

Ja mitä siis ne tekijänoikeudet ovat? Tekijän yksinoikeus päättää mihin teosta käytetään. Eli teosta ei ole lupa käyttää ilman tekijän lupaa. Myymällä kuvan eteenpäin voi luvat luovuttaa tai tietysti jos haluaa ilmaiseksi niitä kuvia ns. jakaa. Teos kattaa esim. somessa tiktok videot, kuvat, storiet, youtube videot ym. blogeissa kirjoitukset ja kuvat, jopa verkkosivujen layoutit.


Somen nykypäivä ärsyttää. Kännykät, siis ne nykyiset älypuhelimet, on tullut meille noin 12-14 vuotta sitten. Ostin mun ekan älypuhelimen kun olin 16 vuotias. Muistan että jotenkin aina somessa suosiota ihanoitiin. IRC-Galleriassa kuvia ommattiin, Facebookissa piti saada todella paljon tykkäyksiä profiilikuviin. Nykyään jokainen haluaa olla vaikuttaja Instagramissa, tai tehdä upeita videoita tiktokissa, tai saada Youtubessa sikana tilaajia. Ehkä elämää eletään liikaa vaan netissä nykyään, ja elämää luodaan toisille nähtäväksi.

Itsekin toivoin 'näkyvyyttä, kun perustin tilini 2014, mutta en kyllä sitten ihan sille tielle päässyt tai lopulta lähtenyt. Pidän yksityisyydestäni enkä kaikkea someta, vaikka silti paljon jaan. Tuskin kukaan voi, mutten silti pystynyt päivittämään pelkkää kiiltokuva-elämää tililleni. Eikä mulla riitä paukut siihen, koska en käy ulkomailla 5 kertaa vuodessa ja voi julkaista kuvia jostian Dubai Mallilta mun tilille. Jotenkin vielä vanhetessa tuntuu, etten jaksaisi yhtään ottaa mitään selfieitä niin paljon kuin nuorempana tai mulla ei ole semmosia kuteita että ois järkeä ottaa mitään asukuvia missään.

On kuitenkin kiva nähdä, miten jotkut tekee juttunsa niin hyvin. Varsinkin pari meikkitiliä jotka jakavat vain kuvia silmämeikeistä ovat saaneet hetkessä sikana seuraajia! Ihan mahtavaa, että heillä on mahdollisuus luoda jotain muuta kuin tätä perus "luksus lifestyleä" jota useimmat seuraavat. Pidän myös todella paljon sellaisten sisustustilien annista. Jotenkin kauniiden ja harmonisten kotikuvien näkeminen tuo hyvälle mielelle. Pidän paljon suomalaisesta designista, jota useilla sisustusbloggareilla on näkyvissä, keitä seuraan vaikka IG puolella. 

Some tuntuu siis ystävältä ja viholliselta. Voiko olla huono fiilis siitä, ettei itse ole mikään infuensseri vai ei? Jotenkin myös tuntuu hurjalta kun luin jostain FB:n Blogiryhmästä toisten tavotteita lukijamäärille.. Jotain 1000 kävijää päivässä tai muita vielä isompia lukuja. Mulla käy tämä määrä uniikkeja kävijöitä melkein viikossa ja olen ihan älyttömän iloinen siitä miten mun kävijäkäyrä kasvaa aina kuukausi kuukaudelta. Vaikka joku sanois, että blogien kulta-aika on ohi, niin kyllä nykyinen blogini on kaikista parhaiten vetänyt kävijöitä. 

En oikein ole ikinä päässyt YouTuben makuun, tai joskus oli semmonen live-äppi kuin Periscope? TikTok on mielstäni hauska, mutta en viitsi pitää sitä puhelimessani sillä jos avaan sen sovelluksen mulla menee 30min kun katson niitä videoita!! En kyllä osaisi edes itse tehdä niin hyviä videoita, kaikki kunnia vain niille joilla on luovuutta ja leikkaustaitoja noihin alustoihin (YT&TikTok). TikTok on myös luonut helppoa yhteisöllisyyttä erilaisilla haasteilla joita miljoonat ihmiset ympäri maailmaa voivat yhdessä suorittaa.

Mitkä asiat teistä nykyisin somen valtapäivissä on kivoja tai ikäviä juttuja?

4 kommenttia:

 1. Hyvä ja ajankohtainen kirjoitus. Puhut kyllä niin asiaa! Some on raadollinen aj vääristää niin paljon. Eniten muakin ärsyttää se, että yritykset käyttää kuvia kysymättä tai tägäämättä. Siinä sitten otetaan kreditit itselle mutat ei makseta tekijänoikeuden haltijalle. Törkeää! Nyt muuten ihan sattumalta törmäsin tänään sellaiseen palveluun, jonka voi linkittää IG:seen ja se etsii onko joku muu julkaissut IG:ssä täysin saman kuvan kuin sulla. Sen avulla saa tekijänoikeusvarkaat helposti kiinni.

  Ja kyllähän tuo on totta, että monet jakavat vain sitä kiiltokuvaelämää. Ja yhä useampi vain tahtoo olla influensseri. Oma valintani lähteä vaikuttajaksi ja kasvattaa lukuja oli oman henkilöbrändin luominen. Ihan vain siksi, että se mahdollistaa myöhemmin mun oman yrityksen kautta tunnettavuuden ja myynnin paremmin kuin että olisin vain nobody. Itse myös nautin vaikuttajan työstä vaikka "leipä" niin sanotusti onkin tiukassa ja hitosti tämä vie aikaa. Mulle kuitenkin yksi tärkeimmistä jutuista on vuorovaikutus seuraajien/lukijoiden kanssa. On harmi esim. miten paljon IG:ssä on passiivisia seuraajia jotka ei ikinä tykkää tai kommentoi. Mitään reaktiota ei tule, mutta esim storeissta näkee, että kyllähän ne siellä on katselemassa mitä mä touhuan. Se ihmetyttää. Jos kerta haluaa seurata, miksi ei voi antaa sitä reaktiota. Siitä tulee itselle hyvä fiilis, että tekee jotain oikein. Mutta tosiaan, onko elämä mennyt vain tykkäilyiden kalasteluksi? Surullista toki sekin. Ja kovin pinnallista. Mutta niin nykypäivää ettei sitä osaa edes kyseenalaistaa enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku kommentista! Varmasti sinulle, jolla on jo lukijakuntaa ja selkeästi olet tuonut itsesi esille, toivoisit sitä tulosta työstäsi - sitten justiin kuvien käytöstä maksettaisiin eikä vain jaettaisi oletuksella omaan someen. Varmasti sinulle brändäys onkin paras vaihtoehto jos aiot myöhemmin tehdä start uppia ja saat sitä kautta tuotua tilisi esiin. Kun vaihdoit tilisi nimen ja suunnan lifestyleen, mielestäni oikeutetusti pidät vaan kaikki saamasi seuraajat ja siirryt luonnollisesti uusiin kuvioihin :) Katselin joku päivä brittiäisiä 4D dokkareita joissa moni juuri kävi somen tuoman paineen vuoksi kauneusleikkauksissa ja havitteli tietynlaista vartaloa. Kyllä se menee joillain äärimmäisyyksiin.

   PS. Vinkkaapa tuo sovellus jossa pääset tarkistamaan mihin kuviasi on varastettu! Kyllä harmittaa jos seuraa jotain ihan julkkiksia jotka jakaa häikäilemättä kuvia jotka ei ole heidän elämästään ja luovat sitä kuvaa, heidän pitäisi olla esimerkki nuorille tytöille.

   Poista
 2. Tässä oli montakin kohtaa, joista en voisi olla enemmän samaa mieltä sun kanssa! Toi kuvien varastaminen ja postaaminen ominaan on aina väärin. Eikä siihen kyllä riitä selitykseksi mikään, ettei kopioija tiennyt, ettei niin saa tehdä tai ettei kuvan alkuperäinen omistaja ole tiedossa. Plagiointia on ihan turha selitellä millään, se on aina väärin. Mullahan oli silloin vähän alle pari vuotta sitten se keissi, kun toinen bloggaaja jäi kiinni mm. mun blogitekstien varastamisesta ja julkaisemisesta omaan blogiinsa. Jälkikäteen on ärsyttänyt kuinka helpolla me kaikki hänen kohteekseen joutuneet se kyseinen henkilö päästetiin, ja kaikki se uhriutuminen, kuinka hänellä on kohun takia paha olla. No ehkä et seuraavalla kerralla varasta toisten tekstejä, jos siitä tulee SULLE paha olo, kun jäät kiinni?? Jokainen tekee virheitä, mutta tollaset virheet on ihan tietoisesti tehtyjä. Tosi inhottavaa toi miten sun kuvia on kopioitu :( Toi on vielä vaikeempaa poistamisen kannalta, jos tilit on ulkomaalaisia..

  Mä tykkään myös siitä tyylistä, mikä joillain yrityksillä/brändeillä somessa on, että kysytään lupa kuvan repostaamiseen ja selkeesti merkitään siihen kenen kuvasta on kyse. Tässäkin näkee vaan niin kirjavaa tyyliä ja kaikki ei tosiaan edes tägää tai muuten ilmaise millään tavalla kenen kuvasta on kyse. Tossa kohtaa rikotaankin sitten jo niitä tekijänoikeuksia, jos ei ole erikseen sovittu, että kuvia on ok jakaa kysymättä ja tägäämättä. En mä itse siitä jaksa hermostua, jos joku repostaa mun kuvani tägäten selkeesti mut siihen, vaikkei sitä lupaa erikseen olisikaan kysytty. Tykkään kuitenkin ehdottomasti eniten siitä, jos se lupakin vielä kysytään :)

  Noi feikkitilit sai onneksi loppumaan, kun lopetti sen giveaway tägin käytön arvontojen yhteydessä, mutta olihan ne melkoinen riesa ja edelleen niitä näkyy. Kaikki ei varmasti oo tietoisia, että ne feikkitilit luodaan ilmeisesti nimenomaan, jos on käytetty tiettyjä tägejä.. Toisaalta joku vastuu tässä on mun mielestä myös muilla käyttäjillä, kun mäkin sain sillon feikkitilin aikoihin joltain viestiä, että minkä takia lähettelen hänelle jotain spämmiviestejä mun toiselta tililtä :'D Joo, ei ole mun tili vaan feikki, kuten varmasti jokainen näkee, jos avaa silmät ja katsoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon keränny näitä juttuja ja pyöritellyt tätä postausta siis viime vuoden joulukuusta asti ja itseasiassa koirani tili on taas yksityinen enkä kyllä tiedä ehtiikö sitä juuri enää erikseen pitää :) Musta kuvien varastaminen on ärsyttävää ja itse kun olen valmistunut taidealalta ja opiskellut valokuvausta ja juuri taiteen juridiikkaa on sivuttu opinnoissa ärsyttää ihmisten tietämättömyys. Eikai kellään niin puhdas omatunto ole, ettei tunne pistoa sydämessään, kun varastaa ja julkaisee kuvan omanaan tietämättä kuka sen otti, kysymättä lupaa ja niin poispäin. Toi bloggaaja joka veti uhriutumiset tuosta ryöstöstä jonka hän toteutti olisi voinut joutua korvauksiin varastamisesta jos asiaa olisi vienyt eteenpäin. Joskus kun itse jakelen jotain kuvia just mun some-tilillä ja kerran Bright Beauty Vanity kysyi voiko jakaa kuvan oli minut tägätty kuvaan ja laitettu maininta joten ei yhtään haittaa jos noin iso brändi minun tiliä nostaa repostauksella esiin ja hyvien rajojen sisällä :)

   Poista