Tilannekatsaus hiusten kasvatuksessa

by - 9.7.20Halusin vähän kirjoitella hiusten kuulumisia ja tästä oman hiusvärin kasvattamisesta noin yleensä. Mun hiukset on siis leikattu viimeksi tammikuussa tähän "muotoon", eli latvoja on siistitty ja häivytetty joskus 4 vuotta sitten aloittamaani otsatukan poiskasvatusta. Sen jälkeen helmikuun puolivälissä on laitettu viimeisin väri, tästä on nyt jo peräti 5 kuukautta aikaa. Kyseinen väri on ollut ns. tyvikasvun vaalennus.

Omat hiukseni ei siis selkeästi kasva nopeasti, kun näitä seuraavia kuvia aletaan katsomaan. Kun pari viikkoa sitten mittasin hiukset oikeasti rullamitalla, oli mitan mukaan tyvikasvulla mittaa vasta 5 cm .

Päätettyäni lopettaa hiusten värjäys ja kasvattaa omaa sävyä olen syönyt jo yhden biotiinikuurin aivan kasvun alussa. Kesän jälkeen ajattelin ottaa uuden lisäravinnekuurin kasvun vauhditusta ajatellen, olen syönyt tavallisesti ihan normaalia biotiinia purkista, mutta myös muita lisäravinteita, vaikka syötäviä, olisi kiva testata.


Nyt voidaan lähemmin tarkastella tyvikasvun kolmea eri väriastetta. Aivan tyvessä näkyy oma sävy, tumman blondi tai vaalean ruskea. Sen jälkeen tulee astetta keltaisempaa, joka on viimeisin vaalennuskäsittely hiuksissa, tämän jälkeen tulee jo täysin vaalennettu ja käsitelty hius. Mielestäni näin ero on todella suuri, mutta kun hius on auki tai kiinni ponnarilla, voi tämä näyttääkin hieman liukuvärjäykseltä. Toivon siis kovin, että tuo vaalennettu latva kasvaisi kauniisti "liukuvärjäyksen" näköisesti pois. Tämän näkee sitten paremmin, kun tyvikasvu on 10-15 cm mittainen eli joskus joulukuun tienoolla.

Kesä auttaa myös pehmentämään näitä kolmea eri väriastetta, sillä päälaen tummimman hiukset vaalenevat auringon valossa. Nythän kaverit kommentoi että mun oma väri olisi muka vaalea, mutta eihän ne näe miten tumma se tyvikasvu on oikeasti kaiken sen hiuksen alla joka ei ole saanut aurinkoa! Latvoja ja tyveä pesen myös edelleen kerran viikossa hopeashampoolla saadakseni sitä sävyeroa ehkä tarkoituksella kasvatettua, jolloin alempi hius ei menisi myöskään surkean keltaisen sävyiseksi.


Päätin lopettaa omien hiusten värjäämisen nyt toistaiseksi, sillä omat hiukseni tuntuvat mielestäni ohuilta ja jatkuva vaalentaminen varmasti heikontaa hiusta.

Aiemmin, noin kolme vuotta sitten, mulla oli lähes musta tukka, tumman ruskea. Lopulta ruskean sävyn pigmentit aiheuttivat kutinaa vaikutusaikana ja päätin etten voi enää tummaa väriä käyttää. Raidoitin hiuksiani monta kuukautta vaaleiksi, itse, kotona. Tällaiset käsittelyt varmasti ovat näyttäneet jälkensä ja siksikin hiukseni ovat lyhyet, leikkasin myös tämän käsittelyn jälkeen hiukseni bob tail mittaan jotta ne huonoimmat hapsut eivät jäisi päähän.

Nyt olen pitänyt hiuksia suht siistinä ja aiemminkin tyven vaalentaminen on ollut noin 2 kuukauden välein tapahtuva operaatio, eli ei sinänsä usein, mutta kuitenkin liian usein. Hiusten hoidon osalta käyn joka toinen päivä suihkussa siten, että pesen hiukset. Bob tail aikoina totuin pesemään hiukset joka päivä, joten edelleen joka toinen päivä tuntuu todella pitkältä väliajalta olla pesemättä hiuksia. 

Olen myös pyrkinyt välttämään ja vähentämään suoristusraudan käyttöä ja ajoitan suihkut aina aamuun tai sitten alkuiltaan, en koskaan nuku märällä tukalla. En myöskään kierrä enää hiuksia pyyhkeeseen turbaanille, vaan kuivaan ne pyyhkeellä ja annan kuivua sen jälkeen vapaana. Toivoisin tämän vaikuttavan esimerkiksi hiuksien katkeiluun positiivisesti.

Just nyt tuntuu, että kun hiukste on auki, niin ne on niin ohuet ja surkeat. Tuntuu silti siltä, että niskassa olisi hiustupsu paksumpi kuin joitain vuosia sitten. Tyvikasvun mukana on myös tullut uusia baby-hiuksia, eli pieniä hapsuja jotka nousevat massasta ylös vaikka sähköisillä keleillä. Kielisikö tämä sitten siitä tuuhenemisesta, jota myös toivon värjäyksen lopettamisen tuovan.Kun tää tukka kasvaa, voi mun oma hiustenväri ollakkin yllättävän tumma, toivottavasti ei aivan maantieharmaa! On käsittämätöntä ajatella, että olen värjännyt hiuksia 13 vuotta ja tästä syystä en edes tiedä tai muista, olinko brunette vai sittenkin blondi 14 vuotiaana?

Tarvoitteena siis, ettei hiuksia tulisi värjättyä jatkossa. Ainakin kotivärjäämisen aika on ohi, ehkä voisi hiuksia piristää ottamalla raitoja kampaajalla jatkossa, ohuita, jotka vain vähän vaalentaisivat tai tummentaisivat kyseistä hiusväriä.

Nykyään on myös paljon naamioita, joihin on upotettu väripigmenttejä. Hiuksia voisi taittaa punaisiksi, oransseiksi tai kylmän liloiksi, kunhan ei odota hiusten värjäystä vaan ainoastaan sävyn taittamista. 


Hiukset ovatkin alta tummat, tadaa! Mitäs mietteitä teillä oman hiuksen kasvatuksesta ja hiusten värjäämisen lopetuksesta?

Lisää luettavaa

2 kommenttia

 1. Kuulostaa hyvinkin tutulta. Mä päätin vuosi sitten lopettaa vaalentamisen (siis tyven) ja otin kompromissina vain raidat joilla sain vaalean ilmeen pidettyä. Se toimi muutaman kuukauden mutta loppuvuodesta musta alkoi koko tukka näyttämään tosi tunkkaiselta kun juurikasvua näkyi raidoista huolimatta paljon. Päädyin sitten taas vaalentamaan tyven ja sillä tiellä olen. Koitan pitää silti värjäysväliä mahdollisimman pitkänä enkä levitä väriä koko päähän. Biotiinista on kyllä apua hiusten vahvistamisessa!

  ,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, mutta et onneksi päättänyt kokonaan lopettaa värjäämistä niin ei tullut niin pahaa takapakkia :) itellä ei tee yhtään vielä mieli värjätä hiuksia, jotrn toivon ettei tarvitse lähteö noita raitojakaan laittaa :D pitkä värjäysväli myös aina parempi 🙏 ja jos hiukset kestää värjäämisen niin miksi ei, itsellä hius on huomattavasti ohentunut ja värjäys on jo aiheuttanut lievää allergiaa, joten on hyvät lähtökohdat yrittää motivoida itseään 😊

   Poista

Arvostan kovasti kommentointia, joten jätäthän sinäkin viestisi omalla nimimerkilläsi tai anonyymisti. Kiitos!